Niek Ritzen 8 november 2021 | 1 min leestijd
Niek Ritzen

Ik zorg voor goed ingerichte administraties, begeleid ik sociale ondernemers praktisch gericht advies en werkzaamheden en leid ik medewerkers op tot administratieve medewerkers.

Fiscale aftrek scholingsuitgaven wordt STAP-budget

Niek Ritzen 8 november 2021 | 1 min leestijd

Stimulans Arbeidsmarktpositie-budget (STAP-budget) vervangt per 1 januari 2022 de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven in de aangifte Inkomstenbelasting (IB).

Het STAP-budget is gericht op ontwikkeling en opleiding en is een persoonlijk budget om een opleiding te financieren. Persoonlijk budget betekent dat het budget gericht is op natuurlijke personen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Het budget is erop gericht om ontwikkeling en positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Aanvragen

Vanaf 1 maart 2022 is het STAP budget aan te vragen voor maximaal € 1.000. Het is in 2022 nog niet mogelijk om ook co-financiering te krijgen voor een opleidingstraject. De natuurlijke persoon moet de opleiding volledig betalen en mag daarvoor het budget gebruiken, er mag dus niet ook financiering vanuit de werkgever komen.

Is de regeling interessant om in te zetten als financiering voor het begeleiding mensen met afstand tot de arbeidsmarkt?

Ja, het is interessant alleen nog niet in 2022, omdat co-financiering nog niet mogelijk is. Dat betekent dat je in 2022 niet naast het STAP-budget ook geld mag ontvangen van het UWV, gemeente of andere instantie of stichting. Ook mag je als werkgever niet meebetalen aan een opleiding van een medewerker.

Meer informatie

De website Stap-budget.nl is een gespecialiseerde website met alle informatie over het STAP-budget. Bekijk bijvoorbeeld de FAQ op de website.


Gerelateerd

Data voor aanvragen definitieve subsidie NOW

Niek Ritzen 5 november 2021 | 2 min leestijd